Geschiedenis Reformatorische Schoolvereniging Rijssen

Rijssen – Al enige tijd is een samengestelde commissie bezig de geschiedenis van de reformatorische schoolvereniging in Rijssen in kaart te brengen. Volgend jaar zal de schoolvereniging 100 jaar bestaan en naar aanleiding daarvan is het idee opgevat om de geschiedenis van de schoolvereniging te bundelen in een jubileumboek.

Volgens commissielid Herman Haase bieden de notulen een schat aan informatie. Van de vergaderingen werd uitgebreid verslag gedaan, wat een mooie inkijk geeft in het reilen en zeilen van de schoolvereniging. Van nieuwbouw van de scholen tot de aanstelling van een nieuw schoolhoofd, alles werd beschreven.

Ook het schoolarchief is zorgvuldig bewaard gebleven geeft medecommissielid Wim van Dijk aan. Vele documenten zijn door zijn handen gegaan. Zij ondersteunen de notulen en geven aanvullende informatie over beschreven aandachtspunten, die besproken werden op de vergaderingen.

Interviews met markante Rijssenaren, die op een van de reformatorische scholen hebben gezeten of les hebben gegeven brengen de geschiedenis weer tot leven. Vanuit eigen perspectief laten zijn het licht vallen op hun ervaringen met de scholen.

Jubileumboek

Alle informatie wordt gebundeld in het uit te geven jubileumboek. Volgens voorzitter van de commissie, Jan Boertje, een hele klus. Het boek krijgt steeds meer gestalte. Wat betreft de tekst is het boek zo goed als gereed. Om het boek nog wat meer tot leven te brengen, zijn anekdotes over voorvallen op de scholen nog van harte welkom.

Foto’s

Ondertussen wordt druk gezocht naar foto’s die de tekst kunnen ondersteunen. Zo zijn al de nodige klassenfoto’s verzameld en is de commissie in bezit van foto’s van oud-leerkrachten en foto’s van de zes scholen, namelijk de (oude) Haarschool, (oude) Banisschool, Delleschool, In de Climtuin, (oude) Brekeldschool en De Ronde Maat.

Naast een stuk geschiedenis van de scholen, zal het boek vooral ook veel foto’s bevatten wat bij de lezer veel herkenning zal oproepen, aldus commissielid Albert Jansen.

Oproep

Om het jubileumboek compleet te maken is men op zoek naar oude klassenfoto’s van een van de bovengenoemde scholen. Mocht men nog een klassenfoto in bezit hebben of heeft men andere (oude) foto’s in bezit van de scholen, dan houdt de commissie zich van harte aanbevolen. Specifiek wordt gezocht naar klassenfoto’s uit de jaren ’50, ’60 en ’70 van de vorige eeuw.

Het betreft een laatste oproep tot het inleveren van foto’s. Binnenkort gaat de conceptversie van het boek naar de drukker.

Wie de foto’s graag zelf wil inscannen en digitaal verzenden, moet rekening houden met het volgende: foto’s inscannen op 300 dpi en in tiff-bestand aanleveren, anders zijn de foto’s niet bruikbaar.

Weet men nog een anekdote van een voorval op school en wil men die aan het papier toevertrouwen en opsturen? Wie weet komt deze in het jubileumboek.

Men kan de foto’s en anekdotes kwijt op een van de reformatorische basisscholen of men kan een e-mail sturen naar jubileum@rsvr.nl. Wanneer men de foto’s inlevert vermeld dan naam, adres, telefoonnummer en e-mail op de envelop of op de achterkant van de foto. Na inscannen krijgt men de foto weer terug

Bron: rijssen-holtensnieuwsblad.nl