Rijssense markt moet in centrum blijven’


Een deel van de maandagmarkt in Rijssen met links het gemeentehuis en rechtsachter de Schildkerk. © Lars Smoo

RIJSSEN – De markt in Rijssen moeten in het centrum blijven; ook als dat straks is heringericht. Dat zeggen wethouder Bert Tijhof en Henk Achterhuis namens de marktkooplieden. Habi-voorzitter Ard Wessels denkt er anders over.

Aansluitend

Wessels kan zich heel goed een compacte markt op maandag en zaterdag voorstellen die net buiten het Rijssense winkelcentrum staat. „Niet direct in het centrum zoals nu, maar wel aansluitend aan het centrum. In elk geval staan de marktkramen nu veel te veel uit elkaar. Dat moet compacter. Ik zie op de maandagmarkt een eenzame kraam bij de fontein staan, dat moet niet. Ook wordt het Europaplein op zaterdag vanaf de Elsenerstraat afgeschermd. Als we daar als Habi activiteiten wil ontplooien worden ze volledig aan het oog onttrokken. En juist op een zaterdag kan het Europaplein heel gezellig zijn”, zegt Wessels.

Langs de A1

De warenmarkt uit het centrum is een gotspe vindt Henk Achterhuis, voorzitter van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel. „Zet dan de markt gelijk maar op een parkeerplaats langs de A1. De markt hoort in het centrum, opdat de markt en de winkels elkaar versterken. Sinds anderhalf jaar staat de markt in Rijssen op eigen benen en het gaat heel aardig”, aldus Achterhuis.

Rondje gemeentehuis

Ook wethouder Bert Tijhof (ChristenUnie), verantwoordelijk voor marktzaken, vindt de markt uit het centrum halen geen goed idee. „De markt en de winkeliers moeten elkaar versterken. Hun belangen lopen parallel; ze willen zoveel mogelijk publiek naar zich toetrekken. In de plannen voor het centrum is het rondje gemeentehuis zoals het nu is voor de markt gehandhaafd.”

Bron:Tubantia