Sociale huurprijs stijgt in 2020 gemiddeld niet meer dan inflatie

Komend jaar stijgen de huurprijzen van sociale huurwoningen bij corporaties gemiddeld niet meer dan inflatie. Dat komt door afspraken uit het Sociaal Huurakkoord over het beperken van de huursom tussen Woonbond en Aedes. 

De huursombeperking is onlangs aangenomen in de Tweede Kamer.

Huurverhoging corporaties

Het inflatiepercentage voor de maximale huursomstijging ligt in 2020 vermoedelijk rond de 2,6%. Dit remt de ruimte voor individuele huurverhogingen (inflatie plus 2,5% voor inkomens tot €43.574,- en inflatie plus 4% voor inkomens daarboven) dus behoorlijk. De Woonbond is er voorstander van om commerciële verhuurders een vergelijkbare beperking op te leggen. Die vragen nu jaar op jaar een veel hogere huurverhoging. Corporaties kunnen 1% boven inflatie verhogen als ze dat hebben afgesproken met de lokale huurdersorganisatie.

Wat kost huren in 2020

Naast de jaarlijkse huurverhoging, veranderen komend jaar de regels van de huurtoeslag waardoor meer mensen recht hebben op huurtoeslag, en gaan de inkomensgrens voor sociale huur en de liberalisatiegrens iets omhoog.

Bron Woonbond.nl

4 Comments on “Sociale huurprijs stijgt in 2020 gemiddeld niet meer dan inflatie

  1. Hallo meneer Leppink,

    Wij zullen dit zeker mee nemen in onze bespreking met DGW.
    Bedankt voor u reactie

  2. Ook ik ben zeer nieuwsgierig naar het huurbeleid van DGW. Zeker ook omdat in ons appartement een aantal woningen tegen de liberalisatiegrens aanzitten. Gaan die dan minder of helemaal geen verhoging meer betalen?? Of komen die in de vrije sector terecht, iets waar de vorige directeur nadrukkelijk van heeft gezegd dat DGW zoiets niet zou gaan doen? Blijft dat zo??